mylongwalkforme insamling till förmån för ME/CFS
MEVÅRDSAKNAS

https://www.mittskifte.org/petitions/ar-inte-personer-med-myalgisk-encefalomyelit-me-varda-vard-mevardsaknas

Jag tänker ofta på hur viktigt det är med vårdens bemötande. Vi har många fantastiskt duktiga människor som jobbar inom vård och omsorg. Men ibland hjälper inte det. När en människa tar en vårdkontakt. Hur ofta är det hen blir lyssnad på? Eller måste man direkt strida för att ens få en läkartid? Om jag kommer in till vården och beskriver mina symptom och läkaren saknar kunskap om sjukdomen. Var börjar ni då? Börjar ni med att se patienten där hen är. Just där och då. Visar förståelse. Omtanke. Medmänsklighet. Omvårdnad? Säger ni. Jag saknar kunskap om din sjukdom men jag ser att du har det svårt. Vad behöver just du? Vad kan underlätta? Vad kan lindra dina besvär?

Eller väljer ni att titta in i eran datorskärm och göra er bedömning där? Ni förstår. Det är ingen skam att inte kunna bota. Däremot är det fan stor skam att inte försöka vårda.

I region Västernorrland togs ett politiskt beslut om en specialist klinik för ME-patienter 2018 sen hände ingenting. Nu har man kört den här kampanjen #MEVÅRDSAKNAS för att uppmärksamma den brist på specialistvård norr om Stockholm. Gå gärna in och skriv under uppropet. Länken under bilden ovan. Nu verkar det som att det är på gång igen. Men vi anhöriga och sjuka är rätt luttrade av politikers löften. Vi tror det när vi ser det.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/sjukdomen-me-i-fokus-nu-startas-ny-specialistmottagning

Även i övriga delar av landet så är både vård och kunskapsläget skrämmande lågt. Min fru har tillexempel snart väntat i 30 månader på att få träffa en specialist. Man kan ju kanske fråga sig vad en specialist ska göra som inte vårdcentralen kan? Sjukdomen är ändå obotlig. Men det finns andra saker. Enkla saker som att känna att man blir trodd. Slippa felaktiga egenkonstruerade lösningar och rena gissningar på hur man behandlar ME. Att man får en slutgiltig diagnos så att man lättare kan acceptera den. Få råd och tips på hur man skall hantera sjukdomen. För kunskapsläget i allmänvården är faktiskt rent bedrövlig. Och när det blir viktigare för en läkare att kunna, veta och bota än att lyssna, förstå och hitta den hjälp som går att ge så blir dom ME-sjuka under tiden bara sjukare i sin ME.

2 Kommentarer

 1. Pia Jokinen

  Kloka och tänkvärda ord, som vanligt.
  Mår idag ”skit”- ångestpåslag som heter duga. Allt pga uruselt bemötande på vårdcentralen i torsdags. Så kunskapen om ME måste få bättre spridning inom vården, och i samhället i övrigt.

  Svara
  • Magnus

   Tråkigt att höra om bemötandet du får från vårdcentralen. Sådana bitar måste bara bli bättre.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ oss på sociala medier

Läs fler intressanta inlägg…

WALKWITHME 2020 – VI GÅR FÖR DOM SOM INTE KAN – Del1

WALKWITHME 2020 – VI GÅR FÖR DOM SOM INTE KAN – Del1

Vi rör oss för att vi kan. Vi gör det för att vi älskar rörelsen. Den energin det ger att förflytta sig till fots. Tillsammans i grupp för att det finns en kraft och en styrka i att promenera och utmana oss själva och varandra som ett lag. Vi gör det vid det här tillfället för att uppmärksamma sjukdomen ME/CFS och dom drabbade sjuka

läs mer
WALKWITHME 2020 – FÖRBEREDELSER

WALKWITHME 2020 – FÖRBEREDELSER

Vi är WalkwithME! Vi går för dom som inte kan...Dom ME sjuka... Torsdag den 25 juni, Lite svidig i halsen... "Det här känns ju inte bra... Tryck över bihålorna och snorig, lite svidig i halsen" Orden som står där på skärmen går inte att misstolka och jag tänker...

läs mer
Distanslöpning och Runstreak

Distanslöpning och Runstreak

En runstreak innebär att man springer en distans på minst 1,6 kilometer eller ca 20 minuter varje dag. Jag har nog under den här månaden sprungit i alla tänkbara väder och tider på dygnet.

läs mer

Stötta forskningen tillsammans med MylongwalkforME

För forskning | Mot ME/CFS

Share This

Dela inlägget

Genom att dela inlägget når vi fler personer som kan bidra till forskningen